مدیریت ریسک HSE
مدیریت ریسک
گاهی میبایست برای پیشگیری از کوچکترین اتفاقات و خطرات ممکن، بزرگترین و مجهزترین امکانات و امور را برای اداره موقعیت انجام داد و با کمک HSE همواره ریسک را مدیریت کرد. بعضی اوقات خودآگاه و گاهی ناخوداگاه این کار انجام میشود. اما به ندرت شاهد مدیریت و کنترل ریسک به صورت فرایندی منظم و سیستماتیک هستیم. در این چند سطر اهمیت مدیریت ریسک در یک فرایند منظم و سیتماتیک را بررسی خواهیم کرد و به معرفی سیستمهای کاملا هوشمند و کارآمد مثل: اپلیکیشنهای آتشنشانی، لباس هوشمند و رباتهای هوشمند آتشنشانی میپردازیم. به این منظور میبایست رویکردی موثر و پیشگیرانه برای شناسایی خطرات بالقوه انتخاب کرده و از عوامل خطرناک محیط کار آگاهی کامل داشت. ارزیابی ریسک و نهایتا اجرای برنامه های موثر و کنترل شده اموری بس مهم و پیچیده است که گاهی با نیروی انسانی قابل کنترل یا کاهنده نیست.
Healthy- Safty- Environmet (HSE)
( HSE ) یا همان سلامت، ایمنی و محیط زیست را میتوان یکی از موثرترین روشها برای جلوگیری آگاهانه از هر نوع خطر احتمالی در مدیریت ریسک نظر گرفت. در سالهای اخیر استفاده از روشهای ارزیابی و مدیریت ریسک در صنایع مختلف رو به گسترش است به طوریکه در حال حاضر بیش از 50 نوع روش مختلف در راستای شناسایی ،کنترل و کاهش پیامدهای خطرات به کار میرود؛ چه در صنایع آتشنشانی و ایمنی چه در صنایع نفتی و … . هر یک از صنایع بسته به نیاز خود می تواند از روشهای مذکور بهرهی لازم را کسب کند. لذا یکی از وظایف سیستم های ایمنی و بهداشت موجود در هر صنعت ارزیابی ریسک ها و خطرات و انتخاب روش مناسب جهت اجرا در صنعت و سازمان مربوطهی خود است.
از آنجایی که عموما نرخ خطاهای انسانی به عنوان مهمترین عوامل بروز حوادث از نرخ وسایل الکترومکانیکی بیشتر است این اقدامات به عنوان کماثرترین و آخرین راه برای کنترل خطرات استفاده میشود.
اچاسای و هوش مصنوعی:
( HSE ) فرآیندی سه مرحله ای است که شامل: شناسایی خطرات در محل کار، ارزیابی خطرات ناشی از کار و اتخاذ تدابیر کنترلی برای کاهش خطرات و مدیریت ریسک میشود. اهمیت این موضوع به حدی قابل توجه است که جدا از اقدامات انسانی، شرکت ایمن سپهر آداک بهوسیلهی بروزترین و مجهزترین امکانات هوش مصنوعی به کمکِ ایمنی در صنایع مختلف مثل: معدن، پالایشگاه و صنایع نفتی و آتش نشانی و … آمده و با استفاده از بروزترین و مجهزترین امکانات این امر را به سهولت رسانده.
مدیریت ریسک بر بستر دوربین مدار بسته:
شرکت ایمن سپهر با استفاده از اپلیکیشن هوشمند اچاسای به کمک هرچه بیشتر امنیت و ایمنی محیطهای کاری آمده و با استفاده از هوش مصنوعی در تمامی دوربینهای مدار بسته در محیطهای کاری موجب سهولت در تشخیص و اطلاعرسانی خطرات محیطی میشود. دوربینهای مداربسته تعریفپذیر شده و میتوان احتمال هرگونه خطر را برای آنها تعریف کرد.
به عنوان مثال: هوش مصنوعی هرگونه عیب و ایراد یا خطر احتمالی را پیشبینی و به اطلاع مدیر مربوطه میرساند؛ از جمله: نشتی گاز، الزام تجهیزات ایمنی انسانی مثل کلاه ایمنی، طناب و لباس مخصوص در ارتفاع، شناسایی دود، تشخیص نشتی مایعات، تعدد غیر استاندارد افراد در یک محیط بسته، استعمال دخانیات یا عدم رعایت بهداشت کاری و… از جمله قابلیتهایی است که بر روی دوربینهای مداربسته تعریف شده و با کمک و مدیریت ریسک و اچاسای بر بستر سیسیتیوی یا نظارت تصویری از هرگونه خطر احتمالی در محیط جلوگیری میکند.
اپلیکیشن پایش و غربال اچاسای:
در جهت حفظ سلامت و تسریع در انجام اقدامات درمانی تشخیص افراد دارای علایم بیماری و برای حفظ بهداشت و سلامت تمامی کارکنان یک سازمان، اطلاعاتی از تمامی پرسنل دریافت میشود و آزمایشات دورهای و معایناتی صورت گرفته و بایگانی میشود. با کمک این اپلیکیشن تمامی این اطلاعات ذخیره شده و به صورت لحظهای به روزرسانی میشود.
به عنوان مثال اگر پرسنلی با مشکل جسمی مواجه شده و یا علائم غیرعادی داشته باشد این اپلیکیشن به صورت لحظهای، با استفاده از آزمایشات و اطلاعات ذخیره شده فورا به مسئول HSE اطلاعرسانی میکند تا در صورت نیاز به بخش اورژانس سازمان یا کارخانه معرفی گردد و ریسک خطر بیشتر مدیریت شود. تجهیزات مورد نیاز این کار با پیگیری های مستمر مدیریت شرکت ایمن سپهر، مدیریت سفارشات و کنترل کالا و خرید مواد مصرفی در حداقل زمان ممکن تهیه شده و در اختیار سازمانها، کارخانهها و ادارات قرار میگیرید.
لباس هوشمند آتشنشانی:
از مهمترین مواردی که آتشنشانان در هنگام اطفاع حریق با آن روبرو هستند درجه حرارت بالا است و اکثر لباسهای آتش نشانان سیستم هوشمند ندارد. به صورتی که یک فرد با لباس آتشنشانی معمولی نمیتواند در حد نیاز به شعله نزدیک شده و عملیات حریق را انجام دهد. اما با لباس هوشمند آتش نشانی دانش بنیان شرکت ایمن سپهر ایمنی، امنیت و آرامش روانی آتشنشان بالا رفته و قابلیتهای این لباس موجب تسریع در انجام حریق میشود.
یکی از اقدامات ایمن سپهر استفاده از فناوری ناوبری و سیستم حرکتی در طراحی این لباسها است به طوری که با استفاده از سیستم جیپیاس موقعیت دقیق آتشنشان به سیستم پشتیبانی در زمان واقعی ارسال شده و ایمنی آتشنشانها افزایش مییابد. از ویژگیهای ممتاز این لباس میتوان به قابلیتهای هوشمند و حسگرهای اشاره کرد که باعث میشود بتوان این محصول را نوعی گجت ممتاز تلقی کرد. این لباس می تواند مواردی مثل ضربان قلب و علائم حیاتی، میزان دما، میزان رطوبت و نحوهی درست حرکت را به نجاتگر و مدیر عملیات اطلاع دهد.
ربات هوشمند آتشنشانی:
یکی از چالشهایی که آتشنشانها با آن روبرو هستند اطفاع آتش در نقاطی است که دور از دسترس بوده و خطر جانی برای امدادرسان دارد. در عملیاتهای اطفاع موقعیتهای حادی وجود دارد که گازهای سمی و یا دود در منطقه پخش شده و مانع تنفس میشود. در این مناطق نجاتگر یا امدادرسان امکان بیهوشی، خفهگی و یا سوختگی حاد را دارد.
مهار آتشسوزی در مناطقی مثل پالایشگاه و یا پتروشیمیها بسیار سخت و پرخطر است. اما اینجاست که شرکت ایمن سپهر با استفاده از ربات آتشنشان این مشکل را حل کرده. امکان دسترسی به مکانهای پرخطر، کاهش هزینه و زمان و مهار آتش با سرعت بالا از ویژگیهایی است که ربات آتشنشان در مکانها و موقعیتهای صعبالعبور از پس آن برمیآید.
این ربات طوری طراحی شده است که امکان کنترل از راه دور را بهوسیلهی بلوتوس یا وایفای و حتی موبایل دارد. ربات آتشنشان به یک دوربین مجهز است که میتواند از محل حادثه تصویربرداری کرده و برای آتشنشانها ارسال کند. این تصاویر به پیدا کردن هرچه سریعتر مصدومان حادثه کمک میکند. این ربات را میتوان به مدت 20 ساعت کنترل کرد و نیازی به سوختگیری مجدد ندارد. رباتها بهوسیلهی دوربینی که دارند اطلاعاتی دربارهی محل حادثه مانند دما را تا حدود 1000 متر به آتشنشانها ارسال میکند تا به این ترتیب آتشنشان با کنترل ربات و ارسال دستورات آتش را سریعتر مهار کرده و عملیات اطفاع را به پایان برساند.